Top 60 Spannende Boeken

De afgelopen drie weken waren de Spannende Boeken Weken. In de bibliotheek kon je een ‘moordafspraak’ maken met een boek. Op een tafel lag een stapel met tasjes. In elk van de tasjes zat een boek. Je kon een tasje meenemen zonder te weten welk boek erin zat. Een soort ‘blind date’ met een boek.

moordafspraak

Er zijn veel thrillers gelezen de afgelopen drie weken. Een van de vaste onderdelen van de Spannende Boeken Weken is de top 60 van meest uitgeleende spannende boeken. Deze top bestaat uit de meest geleende thrillers van het afgelopen jaar.

b2Het meest uitgeleende boek in Nederland is Huidpijn van Saskia Noort.

Huidpijn gaat over Anne, een journaliste die haar eigen talkshow heeft. Ze leeft samen met haar veel jongere vriend. Anne is geobsedeerd door haar kinderwens en komt er tijdens de laatste ivf-poging achter dat haar vriend Sam opeens niet meer verder wil. Hij blijkt verliefd te zijn op iemand anders en verbreekt de relatie. Op een gegeven moment verdwijnt Sam en is Anne de hoofdverdachte. Dit is waar de thriller begint.

In Eindhoven werd dit boek 204 keer uitgeleend in 2018, maar in 2019 haalt het de top 20 niet meer.

nicci frenchDe nationale nummer twee is De dag van de doden van Nicci French.

Nicci French is een pseudoniem voor Brits schrijvers duo Nicci Gerard en Sean French. De dag van de doden is het achtste en laatste boek in de serie van psychotherapeute Frieda Klein. In dit slotstuk gaat Frieda voor de laatste keer de confrontatie met Dean Reeve aan. Dean, de seriemoordenaar die weer aan het doden slaat, laat bij elke moord een boodschap achter voor Frieda. Zij zit ondergedoken en weet dat er iemand naar haar opzoek is. Dit boek was in de bibliotheek Eindhoven het best geleende fictie boek in 2018 en staat nog steeds op nummer een in 2019 met 163 uitleningen.

Nicci French is een duo van schrijvers. In de top 60 staan nog twee andere duo’s. Verder staan er 9 Nederlandse, 8 Amerikaanse, 5 Britse en 3 Scandinavische auteurs in de lijst. Wat mij ook opviel, was dat er meer vrouwelijke auteurs (14) dan mannelijke auteurs (9) in staan. De volledige landelijke top 60 kun je hier vinden.

Het spannende boek is het meest populaire genre bij de Nederlandse bevolking. Een op de zeven boekenlezers leest wekelijks een thriller of detective.

Wil jij nog wat inspiratie voor een zomer vol spanning? Lees dan de blog met de nieuwe titels voor de zomer.

Heb jij de afgelopen drie weken ook een spannend boek gelezen? Laat het met weten in de reacties of op Facebook of Instagram.