Eindhoven vertelt; 75 jaar na de bevrijding

3

Op 18 september is het 75 jaar geleden dat Eindhoven werd bevrijd. Natuurlijk is het heel fijn dat we al zo lang in vrede leven, maar de mensen die de oorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt zijn al op hoge leeftijd. Straks kunnen hun persoonlijke verhalen niet meer worden verteld en gaan ze verloren. Daarom hebben de bibliotheek Eindhoven, het Summa College en het Sint Lucas het project ‘Eindhoven 75 jaar bevrijd’ in gang gezet. Oud vertelt en jong geeft door.

Het doel van het project is het maken van een digitaal magazine waarin de persoonlijke oorlogsverhalen worden vastgelegd. Studenten van het Summa College gaan op tien basisscholen gastlessen geven aan de kinderen van groep 7. Ze leren de kinderen hoe ze goede vragen kunnen stellen en hoe ze de antwoorden kunnen vastleggen in de vorm van een geschreven verhaal, gedicht, filmpje, audiobestand of tekening.

1

De afgelopen tijd hebben de studenten op het kantoor van de bibliotheek aan hun gastlessen kunnen werken. Zelf zat ik donderdag bij de ‘generale repetitie’ van de gastlessen. Ik mocht erbij zitten als proefpersoon zodat ik, samen met de betrokkenen van het project, de studenten vragen kon stellen die de kinderen misschien hebben. Verder mochten we feedback geven op hoe de studenten hun les hadden ingericht.

Hoe zorg je dat de kinderen de opdracht begrijpen? Hoe stel je regels op voor het omgaan met een gast? Hoe leg je goed uit wat een open en wat een gesloten vraag is? Wat schrijf je wel en niet op het bord? Hoe ga je om met je zenuwen als je voor een groep van meer dan 30 kinderen staat? Hoe ga je om met lastige vragen? Hoe vervolg je de ene les op de andere? Er komt veel meer bij kijken om een goede les te geven dan je in eerste instantie denkt.

Wat mij opviel was dat je je niet rijk moet rekenen met de tijd die je hebt. De spanningsboog van kinderen is kort dus misschien lukt het niet om ze twintig minuten te laten werken aan het opstellen van vragen. Ik heb ook geleerd dat je door een vraag te stellen over het onderwerp, kunt checken wat de kinderen al van een bepaald onderwerp weten. Bijvoorbeeld door te vragen: ‘Wat weten jullie van de Tweede Wereldoorlog?’ Als er veel respons komt, heeft de klas het er waarschijnlijk al over gehad. Als er geen respons komt, weet je dat je een stapje terug moet doen en eerst nog wat uitleg moet geven. Het is ook belangrijk dat je ieder kind de mogelijkheid geeft iets te vragen. Kortom er zijn veel dingen waar je op moet letten als je lesgeeft. Elke situatie is anders dus je moet altijd inspelen op de groep die je voor je hebt.

2

Natuurlijk wens ik de studenten van het Summa College veel succes met het geven van de lessen en ik zal ze blijven volgen op @eindhovenvertelt. Het digitale magazine zal gepresenteerd worden in de festivalweek rond 18 september in de bibliotheek. Ben jij nu ook benieuwd geworden naar dit project? Blijf ons dan vooral volgen op Facebook en Instagram en natuurlijk de studenten op @eindhovenvertelt.

-ES