Circus

Of het nu goed weer is of niet, het circus is een geweldig uitje voor in de meivakantie. Van 3 t/m 19 mei komt Ashtonia naar Eindhoven. Ashtonia is van de Ashton Brothers, een Nederlandse theatergroep die sinds 2001 optreedt.

Natuurlijk hoef je niet naar buiten om je te wanen in de wereld van het circus. Er zijn genoeg verhalen die zich afspelen in het circus.

29Kom in Het circus binnen in het universum van Jonas Karlsson, schrijver en acteur bekend van ‘The Snowman’, waar alles normaal lijkt, maar ook niets is wat het lijkt. De hoofdpersoon is – als vanouds bij Karlsson – een jonge man, single; hij houdt van muziek en struint vaak rond in de plaatselijke platenzaak, werkt in een broodjeszaak, en maakt zich niet al te veel zorgen over de dag van morgen. Tot hij op een dag met vriend Magnus het circus bezoekt, en zijn vriend tijdens een goochelact verdwijnt – en ook niet meer terugkomt. Vanaf dat moment ontvangt hij regelmatig telefoontjes, waarbij niet gesproken wordt, maar hoort hij nu iemand ademen aan de ander kant van de lijn? Hij besluit muziek op te zetten voor de stille beller, en op een gegeven moment antwoordt de beller met zijn muziek. Dan blijkt dat de hoofdpersoon zelf Magnus heet…

Januari 2019 – Atlas Contact

28

Hotel Lonely Hearts“speelt zich af in Montreal, 1914. Twee baby’s worden midden in de winter achtergelaten in een weeshuis. Allebei blijken ze uitzonderlijke talenten te bezitten: Pierrot is een wonderkind op de piano, Rose brengt met haar dans en gevoel voor komedie overal waar ze komt vreugde. De kinderen worden verliefd op elkaar en dromen van een toekomst waarin ze de meest extravagante en verleidelijke circusshow ter wereld zullen opzetten.
Als tiener worden de twee gescheiden. Beiden aan het werk gezet als hulp tijdens de Grote Depressie, zakken ze langzaam weg in de onderwereld van Montreal. Maar als Rose en Pierrot elkaar terugvinden wordt de mogelijkheid van hun jeugddroom nieuw leven ingeblazen en doen ze alles om deze waar te maken. Al snel hebben Rose, Pierrot en hun troep van clowns en showgirls het gemaakt in New York, zowel op het podium als op straat. Noch het theater noch de onderwereld zal ooit hetzelfde zijn.

Mei 2019 – Meulenhoff Boekerij

30“Olifantenmeisje” van Ellen Marie Wiseman vertelt het verhaal van Lily, die in de jaren ’30 op tienjarige leeftijd aan het circus verkocht wordt. Op een zomeravond in 1931 mag de tienjarige Lily Blackwood voor het eerst naar buiten. Haar moeder neemt haar mee naar het circus. Maar wat Lily niet weet, is dat ze nooit meer thuis zal komen. Meer dan twintig jaar later erft de jonge Julia Blackwood het huis van haar ouders. Voor het eerst komt ze op de zolder, waar ze mysterieuze foto’s aantreft van een albino circusmeisje. Ze begint te vermoeden dat haar ouders een donker geheim hadden.

September 2018 – KokBoekencentrum

31
In “Water voor de olifanten” van Sara Gruen kijkt de 94-jarige Jacob terug op zijn leven bij een derderangs circus. Hier verzorgde hij Rosie, de olifant die het circus voor de ondergang moest behoeden. Dan leert Jacob Marlena kennen, de betoverend mooie ster van het paardennummer, en de echtgenote van August, de charismatische, maar wrede dierentrainer. Jacob komt klem te zitten tussen zijn liefde voor Marlena en zijn wens te worden opgenomen in de familie van circusartiesten, en kan alleen gered worden door een moorddadig geheim dat de circustent doet instorten. Water voor de olifanten werd door de Amerikaanse boekhandels gekozen tot Beste Boek in 2007. In 2011 verscheen de film met Robert Pattinson en Reese Witherspoon.

2008 – Colibri

-FG-