Boekenweek: “De moeder de vrouw”

Het thema van de 84ste Boekenweek, die van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart 2019 plaatsvindt, is De moeder de vrouw.

Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap. Hieronder een selectie van nieuw verschenen titels.

boek2Andreas Oosthoek schreef “De moeder, de vrouw; Mythe en misverstand rond het beroemde gedicht van Martinus Nijhoff“.
Martinus Nijhoff was dichter, toneelschrijver, vertaler en essayist. In 1916 debuteerde hij met de dichtbundel “De wandelaar“. Naast dichter was Nijhoff ook vertaler van gedichten en toneelstukken. Sinds 1934 is het sonnet “De moeder, de vrouw” een ijkpunt en anker in de Nederlandse Poezië. De dichter-schrijver Andreas Oosthoek plaatst er in dit boekje enkele kanttekeningen bij.

 

Maart 2019 – Cossee

23Iedereen heeft er (minstens) één. Zonder kom je niet ter wereld, zonder besta je niet. Zelfs in tijden waarin het leven maakbaar lijkt, staat dit feit nog overeind: je moeder heeft je het leven geschonken. Niet gek, daarom, dat moeders zo’n grote rol spelen in de literatuur. Lieve moeders, gewelddadige moeders, afwezige moeders, bemoeizuchtige moeders, gestoorde moeders, zorgzame moeders, zieke moeders, overgevoelige moeders, stiefmoeders en ga zo maar door. Actrice, schrijfster en moeder Isa Hoes selecteerde in “Het is je moeder” de mooiste fragmenten Nederlandstalig proza uit deze overvloed.

Maart 2019 – Prometheus

boek3
Marcel van Roosmalen schrijft al jaren met grote regelmaat over zijn moeder in NRC Handelsblad. Zijn vaste lezers krijgen daarmee een kijkje in haar leven – en dat van hemzelf. Moeder is op hoge leeftijd, woont zelfstandig, maar steeds meer dingen gaan mis: een voordeursleutel raakt zoek, een treinreis verloopt rampzalig, een kerstdiner kan niet meer worden gekookt. De ergernis bij haar zoon ligt altijd op de loer.
Met een arendsoog observeert hij zijn moeder. “Het zijn de kleine dingen die het doen is het verslag van een wereld die onherroepelijk kleiner wordt. Een genadeloos maar ook liefdevol portret van moeder en zoon, die ondanks grote en kleine tegenslagen manmoedig volhouden.

Maart 2019 – Meulenhoff Boekerij
boek1Annemarie de Gee en Eva Kelder stelden de verhalenbundel “Ik, moeder” samen. Veertien auteurs schreven een kleurrijk mozaïek van het moederschap. Soms rauw, soms melancholisch, soms onopgesmukt. Maar altijd echt. In Ik, moeder wordt het moederschap ter discussie gesteld én gevierd.
Verhalen van onder andere: Yasmine Allas, Neske Beks, Saskia de Coster, Sanneke van Hassel,  Joke J. Hermsen, Eva Kelder, Jannah Loontjens, Roos Schlikker, Manon Uphoff, Aukelien Weverling en  Anna Enquist.
Annemarie de Gee schreef “Kamermensen” en “De kus van een clown“.

Maart 2019 – Meulenhoff Boekerij

22

 

In de autobiografische roman “Moederland” vertelt Inge de Bever hoe ze als jonge Nederlandse studente in 1980 trouwt met een Turk en hierdoor in aanraking komt met een ander land, een andere cultuur, taal en samenleving. Hoe verovert ze een plek binnen haar Turkse schoonfamilie, hoe ervaart ze het reilen en zeilen van alledag in Turkije? De rode draad in dit boek is de relatie tussen de hoofdpersoon en haar Turkse schoonmoeder.

 

Februari 2019 – Uitgeverij van Oorschot

Perquin - Menigte die moeder heet@2.inddZe bieden troost na een slecht gemaakt proefwerk. Ze vertellen je verhalen en leren je liedjes. Ze zetten op wonderbaarlijke wijze een bord eten voor je klaar na een zware voetbalwedstrijd op een regenachtige zaterdag. Maar ze praten je ook neuroses aan, breken je hart of halen het bloed onder je nagels vandaan. En wie waren ze eigenlijk, de moeders, voordat er kinderen kwamen? Wie zijn ze altijd gebleven? “Wij zijn de menigte die moeder heet” werd speciaal voor de Boekenweek 2019 samengesteld door Ester Naomi Perquin. Zij koos de mooiste Nederlandstalige gedichten over moeders en moederschap met een eigenzinnige blik. Ester Naomi Perquin (1980) is dichter en columnist.

Maart 2019 – Prometheus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s