Wat is de Human Library?

humanlibrary3Een bibliotheek, maar niet zoals je hem normaal gesproken kent. De verhalen zijn niet opgeschreven in boeken, maar worden verteld door personen. Een bibliotheek van mensen.

Een persoon is net als een boek. Van buiten zien we de ‘cover’ die ons aanspreekt of niet. Alleen de cover vertelt natuurlijk maar een klein deel van het hele verhaal. Vroeger, leerden we dat we een boek niet op de buitenkant mochten beoordelen, maar hoe vaak beoordelen we mensen alleen op hun uiterlijk?

Door in gesprek te gaan met een persoon, openbaart zich het verhaal. Op deze manier kun je net als in een boek jezelf openstellen voor een nieuwe wereld. Hierdoor krijg je nieuwe inzichten en leer je andere levenswijzen kennen.

Mijn persoonlijke ervaring met het doorbreken van vooroordelen, was met mijn Japanse huisgenoot toen ik in Melbourne woonde. Ik dacht altijd dat Japanners super serieuze mensen zijn, alleen maar werken, in pak rondlopen, heel punctueel zijn en niet weten hoe je lol kan hebben. Deze vooroordelen kwamen van de Japanners die ik in films of op tv had gezien. En van de groepjes toeristen die uit de grote tourbussen kwamen. Ik had me nooit verdiept in de cultuur, laat staan ooit met een Japanner gesproken.

Human-Library2Doordat ik met mijn huisgenoot in contact kwam, kreeg ik een heel ander beeld. Hij vroeg me of ik hem ’s ochtends wakker wilde maken als ik naar mijn werk ging, zodat hij niet door zijn wekker heen zou slapen. We gingen vaak samen basketballen en hij droeg heel de dag zijn trainingsbroek. Ook al snapten we elkaar in het begin niet altijd goed, door met elkaar te praten en ons open te stellen, verdwenen onze vooroordelen. We werden goede vrienden.

Dit weekend kun je in de bibliotheek gematcht worden met een levend boek. Tijdens het evenement kun je een persoon kiezen over wie je aan de buitenkant allerlei ideeën of vooroordelen hebt. Door in gesprek te gaan en vragen te stellen, krijg je meer inzicht in de beweegredenen van deze persoon.

Dit is een project in samenwerking met Europe Direct Eindhoven. De gesprekken zijn een op een en duren tussen de 20 en 30 minuten. Zolang je respectvol bent, mag je alle vragen stellen. Kom zaterdag 23 maart langs tussen 12.30 en 16.30 dan match ik je aan je levende boek.

Een gedachte over “Wat is de Human Library?

1. Pingback: De best bezochte activiteiten in maart | de Bibliotheek Eindhoven