5 tips om beter voor te lezen (en je voor te bereiden op de voorleesfinale)

20190215_141310Vanochtend was de laatste voorronde van de halve finales van de Nationale Voorleeswedstrijd. In totaal zijn er vijf voorrondes geweest op de jeugdafdeling in de bibliotheek. Er waren spandoeken en het publiek was enthousiast. De winnaar van de voorrondes in Eindhoven mag naar de provinciale finale van Brabant.

Hoe kun je een verpletterende indruk maken op de jury tijdens de provinciale finale? Er zijn namelijk verschillende elementen waar de juryleden op letten. Ik heb het formulier dat de jury gebruikt grondig doorgelezen. Ook heb ik de website van de voorleeswedstrijden doorgespit voor nog wat advies. Zelf vond ik voorlezen vroeger altijd best wel spannend. Daarom geef ik je in deze blog vijf tips die je kunnen helpen bij het voorlezen.

1. Gebruik je eigen stem, op de juiste manier

Natuurlijk hebben de personages in je verhaal allemaal een eigen stem en wil je tijdens het voorlezen duidelijk aangeven dat het om verschillende karakters gaat. Pas echter op dat je niet te ver van je eigen stem af gaat zitten. Als je van jezelf een wat lage stem heb, is het niet slim om te gaan piepen als een muisje. Het klinkt daardoor teveel als toneelspel.

Probeer door al je enthousiasme ook niet te snel te praten. Het is belangrijk dat iedereen je kan verstaan. Door het juiste tempo aan te houden kun je ook nadruk leggen op de bepaalde woorden in de zin. Zorg dus dat je goed verstaanbaar bent en dat je de klemtoon op de juiste lettergreep legt. Als laatst is het ook nog belangrijk om emotie in je stem te leggen. Zo komt het verhaal nog beter over.

Bonus tip: Heb je ook zo’n een hekel aan het glaasje melk dat je ’s ochtends van je ouders moet drinken? Dan is de voorleeswedstrijd het beste excuus om je melk bij het ontbijt te laten staan. Als je veel moet spreken en net daarvoor zuivel hebt gedronken, creëert dat teveel speeksel in je mond. Drink wel wat, zodat je geen droge mond hebt. Bij voorkeur een glaasje water.

20190215_141152

1. Neem het publiek mee

Natuurlijk helpt het als al je klasgenoten en je familie in het publiek zitten. Zo voel je je gesteund en zelfverzekerder. Maar er zitten altijd mensen in het publiek die je niet kent, waaronder de leden van de jury. Probeer ze te betrekken bij je verhaal door contact met ze te maken. Dit kun je doen door af en toe in de richting van de groep te kijken. Je kunt ook specifieke personen aankijken. Als je dit spannend vindt, doe dan alsof je het verhaal gewoon aan je vader of moeder aan het voorlezen bent.

1. Kies het juiste fragment

Kies een nieuw fragment voor elke ronde. Zo voorkom je dat je op de automatische piloot gaat lezen. Bedenk voordat je een fragment kiest dat de mensen aan wie je voorleest het verhaal niet kennen. Kies daarom voor een stuk met niet teveel personages. Test het uit bij personen die het boek niet kennen. Zo weet je of zij je fragment snappen.

1. Oefenen, oefenen, oefenen

Lees het voor aan je familie. Maar ook aan familieleden, vrienden of kennissen die je nog niet hebben horen voorlezen. Zij geven je misschien weer andere tips. Hen valt andere dingen op. Door het vaak te oefenen raak je aan de tekst gewend en heb je minder zenuwen tijdens de wedstrijd. Een ander voordeel van oefenen is dat je kunt testen hoelang je erover doet om je fragment voor te lezen. Daarbij komt nog dat je kunt oefenen met het publiek. Oefen niet te vaak. Doe net voordat je begint een paar stemoefeningen en spreek de moeilijke woorden uit je fragment nog eens uit.

20190215_141356

1. Deel je succes

Je familie en vriendjes en vriendinnetjes zijn natuurlijk je grootste fans. Maar als je een mooie foto of een leuk filmpje hebt van je voorleeskunsten kun je die natuurlijk delen op social media. Zo krijg je misschien nog veel meer fans (en spandoeken). De steun helpt weer om je zekerder te voelen bij de volgende ronde.

Over de volgende ronde gesproken, de halve finale van de Nationale Voorleeswedstrijd is op vrijdag 22 februari om 9.30 in de bibliotheek. Blijf ons op Instagram en Facebook volgen voor de laatste updates over de voorleeswedstrijd.