Schrijven als kunst; de nieuwe trend ‘Handlettering’

Het was voor mij een van de dingen waar ik naar uitkeek; leren schrijven. In groep 3 kreeg je een schriftje waarin je alle letters van het alfabet netjes binnen de lijntjes moest schrijven. Het was eigenlijk een soort gestuurd tekenen. Voor mij ideaal want ik spendeerde al mijn vrije tijd aan creaties maken met potlood of pen op papier.

Tegenwoordig typen we de meeste dingen uit. Een handgeschreven brief of kaartje is iets bijzonders. Met uitzondering van het boodschappenlijstje misschien? Het lijkt alsof netjes schrijven nu een kunst is geworden, maar eigenlijk bestaat het al heel lang. Kalligrafie, zoals dat met een mooi woord wordt genoemd, werd al door de monniken in de middeleeuwen beoefend. Zij schreven zelfs hele boeken met de hand.

Boeken over handlettering

Nu noemen we de kunst van het schrijven ‘Handlettering’. Het is een trend in het land en in de bieb hebben we een hele selectie boeken over handlettering. Een van de schrijvers die een groot aantal boeken onder haar naam heeft is Karin Luttenberg. De serie heet ‘Handlettering doe je zo’.

karinkarin3karin2

Het is een serie boeken met inspiratie en praktische tips voor handlettering. Karin is vormgever en ontwerper. Ze werkt ook voor een aantal tijdschriften als Flow, Flair en LINDA magazine. Deze boeken kun je vinden in de ‘Rode wereld’ onder het onderwerp ‘Hobby’.

De workshop in het theater

20190202_142530

Afgelopen zondag was er de workshop ‘Handlettering voor kinderen’ gegeven door Binnenprett. Ze hadden het theater opgevrolijkt met geometrische patroontjes en mooie organische lettercreaties. Ook hier lagen papieren met de bekende lijntjes waarin je letters kan tekenen.

Bij het schrijven kan je gebruik maken van verschillende pennen, brush pennen en potloden en kun je op dik en dun papier schrijven. De letters kunnen met en zonder hoekjes (serif en sans-serif) geschreven worden. Letters kunnen dik en dun geschreven worden en ingekleurd worden met bolletjes of streepjes. Kortom, je kunt eindeloos variëren en je creativiteit de vrije loop laten gaan. Aan het eind van de twee uur liep iedereen tevreden naar buiten met een aantal handgeschreven kunstwerkjes.

Zelf aan de slag?

Ben jij ook enthousiast geworden om je handschrift te verbeteren? Binnenprett geeft op 24 maart een workshop handlettering voor volwassenen in het theater van de bibliotheek.

Als je niet kan wachten op deze workshop en meteen zelf wilt experimenteren kun je in het winkeltje in de bieb een selectie handlettering boeken vinden, waarmee je kunt oefenen.

20190202_114215

Fun fact: deze blog is eerst handgeschreven en daarna pas uitgetypt.