Het beste van 2018; de meest uitgeleende boeken per wereld

Inmiddels is er alweer bijna een maand verstreken in 2019, maar op 22 januari maakte de CPNB de top 100 met de meest uitgeleende boeken van 2018 bekend. In deze blog kijken we naar de lijst van de CPNB en welke boeken juist in de bibliotheek heel populair waren.

CPNB

78 verdiepingenHelemaal bovenaan de lijst van het CPNB staat het jeugdboek ‘De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen’ van Andy Griffits en Tony Denton. Ook bij de bieb in Eindhoven was dit een populair boek. Het staat op nummer 6 van de meest uitgeleende jeugdboeken. De nummer twee bij het CPNB is een boek van dezelfde serie; ‘De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen‘.

De waanzinnige boomhut is een 10-delige boekenreeks over een boomhut met een heleboel verdiepingen. Alle verdiepingen zijn anders; zo is er een verdieping met een botsautobaan, een ijssalon en een anti-zwaartekrachtkamer.

De lijst van het CPNB wordt gedomineerd door jeugdboeken. In de top 10 staat maar één volwassen fictie boek, namelijk ‘Huidpijn‘ van Saskia Noort. Dit is een landelijke lijst, maar wat waren de toppers in de bieb? Die vind je hieronder per categorie (wereld).

bffs voor even

JEUGD

In de jeugdboeken top 100 staat ‘BFF’s voor even: avonturen van een niet-zo-vriendelijke vriendin’ op nummer 1. Dit boek werd maar liefst 227 keer uitgeleend. ‘BFFs voor even’ is geschreven door Rachel Renee Russel. Het gaat over Nikki die meedoet aan een uitwisselingsprogramma en uitgerekend daar haar aartsrivaal MacKenzie tegenkomt. Bovendien blijkt er een meisje op school te zitten die misschien nog erger is dan MacKenzie.

hp

Bij de Young Adults (de oranje wereld) werd ‘Harry Potter en het vervloekte kind’ van J.K. Rowling het meest geleend.

FICTIE

nicci frenchHet meest uitgeleende fictie boek was dit ‘De dag van de doden’ van Nicci French uit de rode wereld (spannend en actief). Nicci French is een pseudoniem voor Brits schrijvers duo Nicci Gerard en Sean French. ‘De dag van de doden’ is het achtste en laatste boek in de serie van psychotherapeute Frieda Klein. In dit slotstuk gaat Frieda voor de laatste keer de confrontatie met Dean Reeve aan. Dean, de seriemoordenaar die weer aan het doden slaat, laat bij elke moord een boodschap achter voor Frieda. Zij zit ondergedoken en weet dat er iemand naar haar opzoek is. In 2018 werd dit boek 440 keer uitgeleend.

Per wereld waren dit de toppers van 2018:

heilige rita

Blauwe wereld (literatuur):
De heilige Rita’ van Tommy Wieringa
377 keer geleend

leven en laten leven

Groene wereld (leven en liefde):
Leven en laten leven’ van Hendrik Groen
172 keer meegenomen

origin

Roze wereld (Engels):
Origin’ van Dan Brown

INFORMATIEF

mythos

Elke wereld heeft natuurlijk ook informatieve boeken. Van al deze informatieve boeken is ‘Mythos’ van Stephen Fry het meest uitgeleend.

Een gedachte over “Het beste van 2018; de meest uitgeleende boeken per wereld

1. Pingback: De meest geleende boeken in februari | de Bibliotheek Eindhoven