Historische romans – jaren 40

De jaren 40 was een van de roerigste tijden uit onze recente geschiedenis. Over de oorlog maar zeker ook de nasleep daarvan zijn al heel veel romans verschenen. Ook deze keer heb ik 3 boeken uitgekozen die net zijn verschenen of nog moeten verschijnen.

ausDe Australische Heather Morris was jarenlang bevriend met Lale en Gita, die na de oorlog naar Australië emigreerden. Heather was de eerste persoon aan wie Lale zijn levensverhaal toevertrouwde omdat hij zich schaamde voor zijn rol in Auschwitz. Naar aanleiding van zijn verhaal deed Heather onderzoek in Duitsland en Polen en kwam er achter dat Lale behalve Gita veel meer mensen redde. In “De tatoeëerder van Auschwitz” vertelt Heather het geromaniseerde verhaal.
In april 1942 wordt een jonge Slowaakse jood naar Auschwitz gedeporteerd.
De man die vroeger Lale Sokolov heette, is vanaf dan gevangene 32407. De SS-officieren benoemen hem tot ‘Tetovierer’, tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is hij de man die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals gevangene 34902, het meisje Gita. Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart.
Januari 2018 – HarperCollins

alleenOok “Alleen hij” van Andrew Gross speelt zich af in concentratiekamp Auschwitz. 1944. Terwijl in Europa de Tweede Wereldoorlog voortduurt, werken de Amerikanen uit alle macht aan het Manhattanproject. De code die ontbreekt is ontwikkeld door de Poolse natuurkundige Alfred Mendl, die uit het getto van Warschau op transport naar Auschwitz is gezet. De jonge Pool Nathan Blum is Europa ontvlucht en werkt als vertaler voor de Amerikanen. Hij spreekt vloeiend Duits en Pools, hij is vindingrijk en nu hij alles en iedereen is verloren in de oorlog, is hij vooral vastbesloten zijn leven een zinvolle nieuwe wending te geven. Wanneer de Amerikanen hem vragen het welhaast onmogelijke te doen, aarzelt hij niet. Hij zal terugkeren naar Europa en infiltreren in Auschwitz in een poging Alfred Mendl te bevrijden.
Het boek stond op nummer 1 in de New York Bestseller lijst. Volgens de uitgever voor de lezers van “Ik ontsnapte uit Auschwitz”, “Kind 44”,  “De man die naar Auschwitz wilde” en “De jongen in de gestreepte pyjama”.
November 2017 – De Fontein

kinderenDe volgende titel “De verloren kinderen” speelt zich af net na de Tweede Wereldoorlog.
Engeland, 1948. Rita en Rosie Stevens zijn pas negen en vijf jaar oud als hun moeder Mavis, een oorlogsweduwe, zwanger raakt van de gewelddadige Jimmy Randall. Hij stelt haar voor de keuze: als zij wil trouwen om hun zoon te erkennen moet ze haar dochters opgeven. Mavis tekent de papieren van het weeshuis waar Jimmy de kinderen naartoe wil sturen zonder te beseffen dat ze daarmee al haar ouderlijke rechten overdraagt. Als het weeshuis een groep kinderen naar Australië stuurt ‘om daar een nieuw leven op te bouwen’, maken Rita en Rosie deel uit van die groep – en er is niets wat Mavis daaraan kan doen…
Op Goodreads.com kreeg dit boek gemiddeld een 4.2 van meer dan 5000 beoordelingen. Volgens de uitgever is dit boek niet te lezen zonder een doos zakdoekjes in de buurt. Voor de lezers van “Het familieportret”.
December 2017 – De Fontein

Lees ook:

1.1  1.2  1.3  1.4  1.5

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s