Rusland

Deze week heb ik vier romans bij elkaar gezocht die zich afspelen in Rusland. Een sprookje, romantische verhalen en een spannend boek.

beerDe Amerikaanse Katherine Arden studeerde in Moskou en specialiseerde zich later in Franse en Russische literatuur. Ze schreef het moderne sprookje “De beer en de nachtegaal“. Een roman over familiebanden en de harde werkelijkheid van een magische winter.
In een dorp op het randje van de wildernis in het noorden van Rusland, waar de ijskoude wind blaast en het altijd lijkt te sneeuwen, vertelt een oude min sprookjes over de Winterkoning. Verhalen over oude magie verboden door de kerk. Maar voor het jonge, wilde meisje Vasja zijn het meer dan alleen verhalen. Alleen zij ziet de geesten rondom het huis die haar beschermen. Alleen zij voelt de groeiende krachten van een duistere vorm van magie in het bos…
Katherine Arden werkt aan een vervolg.
Oktober 2017 – Luitingh Sijthoff 

florenceDe terugkeer van Florence” van Sana Krasikov gaat over Florence Fein. Zij doet er in de jaren dertig alles aan om haar kleingeestige familie in Brooklyn te ontvluchten. Als ze de kans krijgt naar Moskou te emigreren, bedenkt ze zich geen moment. Jaren later maakt haar zoon Julian eenzelfde reis. Terwijl hij bezig is met een internationale oliedeal, duikt hij in het verleden van zijn moeder. Hij komt er niet alleen achter wie zij werkelijk was, maar ontdekt ook het verhaal van een hele generatie Amerikanen die door hun land in de steek gelaten werd.
Een verhaal over een moeder & een zoon. Volgens de uitgever een hedendaagse Dokter Zjivago.
Januari 2018 – De Geus

dageraadHet volgende boek is onderdeel van een drieluik. “Sashenka”, “Een koude winternacht” en nu “De rode dageraad”. Benya Golden is gevangengezet in de goelag voor een misdaad die hij niet heeft begaan. Hij sluit zich aan bij een strafbataljon, opgebouwd uit kozakken en veroordeelden, om te helpen de nazi’s te bevechten. Benya tekent bij de Russische cavalerie, en op een hete dag in juli 1942 wordt hij achter de vijandelijke linies gedropt. Maar wie kan hij vertrouwen in deze hel, deze haast onmenselijke periode in de geschiedenis? Historicus Simon Sebag Montefiore schreef eerder al informatieve boeken over Stalin en de Romanovs.
Januari 2018 – Meulenhoff Boekerij

voorproeverDe voorproever‘ van Christopher Wilson is een vlijmscherpe satire, verteld door de innemende stem van een jongen die tegen beter weten in weigert de hoop op te geven. Wilson schreef meerdere romans en stond tweemaal op de shortlist van de Costa Book Awards. Er zijn een paar dingen die Joeri Zipit zeker weet: – Dat hij als voorproever voor Stalin te veel wodka moet drinken voor een twaalfjarige jongen. – Dat zijn vader ergens in de datsja gevangengehouden wordt. – Dat iedereen denkt dat hij gek is. Maar gek is Joeri niet. Vanuit de luwte observeert hij de twintig kameraden die opgeleid worden tot dubbelganger van Stalin. Hij is getuige van list, bedrog en idioterie, en hij begint de politieke spelletjes aardig te doorgronden, maar er valt nog veel te leren: dat je op vijf plaatsen tegelijkertijd kunt zijn, dat iemand die zich je vriend noemt je neus breekt en dat je mensen kunt laten verdwijnen. Voor de lezers van “Daar is hij weer – Timur Vermes”
November 2017 – Ambo Anthos

Lees ook:

zjivago  3-11   3-11- 1  31-1-3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s