Het Einde

Het valt op dat er komende tijd zoveel boeken gaan verschijnen over het levenseinde. Bij meerdere uitgeverijen verschijnen titels over dit onderwerp. Wel steeds vanuit een andere invalshoek.

Opmaak 1 Journalist Elke Veldkamp wilde weten welke facetten (praktisch, medisch en filosofisch) de dood allemaal heeft en sprak daartoe met vijftien mensen die zich beroepshalve of uit interesse met de dood bezighouden. Wat is de invloed van al deze facetten op ons dagelijks leven?  In “De dood” komen onder meer medische, psychologische, maatschappelijke, biologische, economische en spirituele vragen aan de orde. Wat is de dood eigenlijk? Hoe gaat sterven? Hoe gaan we ermee om? Wat gebeurt er met het stoffelijk overschot? En zijn wij meer dan ons fysieke lichaam?
Aan het woord komen onder anderen funerair historicus Wim Cappers, cardioloog Pim van Lommel, psychiater Jan Mokkenstorm, rouwdeskundige Leonie van der Maarel, forensisch arts Wilma Duijst en schrijver Martin Michael Driessen. Vanuit hun deskundigheid vertellen zij over hun inzichten en ervaringen, en over hoe deze hun persoonlijke visie op de dood hebben beïnvloed.
Oktober 2017 – Wereldbibliotheek

2 27-10In het tweede boek “Een goede dood” laat Ton Vink zien dat we ons minder moeten bezighouden met de procedurele en juridische kant van euthanasie en meer met de vraag wat een goede dood nu eigenlijk inhoudt. Vink begeleidde jarenlang mensen die overwogen hun leven te beëindigen. Hij schuwt niet om moeilijke vragen te stellen: Wat is een goede dood? En wie bepaalt dat? Vink neemt ons mee in een wereld die ons allemaal aangaat. Een zorgvuldig onderbouwd pleidooi voor gereflecteerde zelfbeschikking.
Oktober 2017 – Uitgeverij Klement

klaarIn het minder zware boek “Klaar is Kees” van Mieke Kerkhof (what’s in name?) wordt in ultrakorte verhalen  het onvermijdelijke levenseinde beschreven. Er zijn twee zekerheden in ons aardse bestaan, namelijk de geboorte en de dood. De geboorte is doorgaans een blijde gebeurtenis, maar het levenseinde wordt gevreesd. De dood staat te boek als een grote spelbreker. De dood is zwart. De dood brengt verdriet. Niet in dit boek. Elke anekdote brengt een geheel eigen ontroering teweeg. Het beest in de bek kijken blijkt de beste remedie. maar kijken door de bril van anderen helpt ook. En zo valt er ineens iets te (glim)lachen. Immers, vreugde en verdriet zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Oktober 2017 – Nieuw Amsterdam

berBOrituelenronddedood0517.inddRituelen rond de dood” is een fotoboek over uitvaartrituelen is vanzelfsprekend een ‘kwetsbaar’ boek. Het brengt mensen in beeld die iets moeten doen wat bijna onmogelijk is: afscheid nemen van een dierbare, van een geliefd mens. Dit fotoboek verbeeldt de huidige uitvaartbranche die volop in ontwikkeling is. Nieuwe producten worden uitgedacht en uitgeprobeerd en we zien een toenemende tendens tot personalisering van de uitvaart.
November 2017 – Uitgeverij Abdij van Berne 

opruimenDöstädning is het Zweedse gebruik om je materiële bezittingen te ordenen tegen het einde van je leven. Het is een manier om je nabestaanden nergens mee op te zadelen, maar ook een ritueel dat je helpt om te reflecteren op je leven – of dat nou binnenkort op zijn einde loopt of nog bij lange na niet. “Opruimen voor je dood gaat” is een praktische gids die je helpt inventariseren wat écht belangrijk is, om zo comfortabel en stressvrij mogelijk met je bezittingen om te gaan. Margareta Magnusson bespreekt het proces van herinneren, ouder worden en de dood op verrassend vrolijke wijze, en laat zien dat döstädning een ontroerende en waardevolle methode is die jou of iemand die je liefhebt kan helpen om al het geluk te vieren dat een mens in een leven verzamelt.
Oktober 2017 – Bezige Bij

slotHet invulboek “Tot slot ” is voor iedereen die bewust wil stilstaan bij het leven. Wat was belangrijk? Wie is belangrijk? Wat wil je nooit vergeten? Wat waren je keuzes en wat zijn je wensen? Je kunt aangeven hoe je begraven wil worden en waar al je papieren liggen, maar ook opschrijven hoe je graag herinnerd zou willen worden en wat je nog aan iemand wil vertellen. Voor jezelf als dierbaar dagboek en later als waardevol document van jouw leven voor je dierbaren. Het boek bestaat uit twee delen: het ene voor de regelzaken, het andere gaat over jezelf.
November 2017 – Unieboek Spectrum 

Een gedachte over “Het Einde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s