Literatuur

Shortlist, winnaars, verfilming, debuut en een vervolg waar ik zelf erg naar uit kijk.

Het literaire debuut van de acteur Tom Hanks: “Een stel verhalen”. In 2014 stond op nu.nl dat de bundel begin 2016 zou uitkomen.

“Ik verzamel al sinds 1978 typemachines, uit de jaren dertig tot negentig van de vorige eeuw. De verhalen gaan niet over de machines zelf, maar zouden op de machines geschreven kunnen zijn”, liet Hanks al eerder weten over zijn verhalenbundel. Zijn liefde voor oude typemachines resulteerde al in een essay in The New York Times. Dat Hanks literaire ambities heeft, bewees hij ook al met zijn korte verhaal Alan Bean Plus Four, dat gepubliceerd is in The New Yorker. Dat verhaal gaat over vier vrienden die in een zelfgemaakt ruimteschip om de maan zweven. Hij wekte hiermee de interesse van vele internationale uitgevers.
http://www.nu.nl/boek/3928890/boek-tom-hanks-in-nederlands.html

Iets later maar in september verschijnt de bundel bij Atlas Contact.

melkDeborah Levy komt met “Warme melk“. Dit boek stond op de shortlist van de  Man Booker Prize 2016 en de shortlist van de Goldsmiths Prize 2016.  De net afgestudeerde Sofia probeert al jaren te ontdekken wat voor mysterieuze ziekte haar verlamde moeder heeft. Wanneer ze een peperdure wonderdokter op het spoor komt, reizen moeder en dochter af naar zijn kliniek in een stadje aan de Zuid-Spaanse kust. Een poëtische roman over twee vrouwen die op eigen leren staan in een veranderd Europa. Voor de lezers van Elena Ferrante en Jenny Offill
Juni 2017 – De Geus

9789059367227Het tweede deel van de trilogie van Jane Gardam “Een trouwe vrouw” gaat over het huwelijk van het echtpaar Feathers vanuit het oogpunt van de echtgenote, Betty. In het eerste deel, “Een onberispelijke man“, werd het verhaal verteld door de echtgenoot, Edward. Begin jaren zestig keert Betty, op dat moment nog Elizabeth, terug naar haar geliefde, lawaaiige en naar heerlijk eten geurende Hongkong, waar zij is opgegroeid. Daar krijgt de jonge vrouw met de rode krullen, onmiskenbaar een kind van het British Empire, een onberispelijk huwelijksaanzoek. Schriftelijk, op briefpapier van een advocatenkantoor.
Als Betty ‘eeuwige trouw’ belooft aan Edward Feathers, een advocaat met de rare bijnaam Old Filth (Failed In London Try Hong Kong), weet zij intuïtief, dat hun huwelijk nauwelijks op passie gegrond zal zijn. En zij weet nóg niet, dat zij kort daarna Terry Veneering zal ontmoeten, de liefde van haar leven, en Edward Feathers’ aartsrivaal. Toch zal ze later, als oude dame terug in Engeland, bij hoog en bij laag beweren dat zij hartstochtelijk van Edward houdt. Is liefde een kwestie van attitude? Of van integriteit?
September 2017 – Cossee

Opmaak 1Eerste familie” van Pietro Valsecchi was een bestseller in Italië en het hoogtepunt op de Frankfurter Buchmesse. Het boek wordt verfilmd door de scenarioschrijver van o.a. Goodfellas, Casino en American Gangster. Eerste familie is  een familiegeschiedenis van een Siciliaans gezin in New York dat door de maffia uit elkaar dreigt te vallen.
Het gezin Palermo emigreert omstreeks 1900 van Sicilië naar New York, in de hoop op een betere toekomst. In de wijk Little Italy proberen vader Luigi en moeder Carmela een eerzaam bestaan op te bouwen, maar aan de greep van de maffia is nauwelijks te ontkomen. Wie geen beschermingsgeld betaalt, wordt geruïneerd of vermoord. In dit klimaat van armoede en afpersing groeien de kinderen van Luigi en Carmela op.
Juni 2017 – Wereldbibliotheek

zeeCatherine Poulain schreef de autobiografische roman “Open zee“. Een persoonlijke favoriet van de uitgever-vertegenwoordiger. Het gaat over Lili, een vrouw in een mannenwereld. Lili is bijna twintig wanneer ze Frankrijk definitief achter zich laat om te gaan vissen in Alaska. In Kodiak werken de bewoners in de visfabriek of op de scheepswerf, in de supermarkt, in de twee motels of de diverse kroegen. De vissers zijn stuk voor stuk eenzame mannen zonder thuis, dropouts, oorlogsveteranen die hun verleden ontvluchten. En bijna iedereen is aan de alcohol. Met haar totale gebrek aan ervaring, haar kleine, tengere postuur en zachte fluisterstem lijkt ze niet bepaald geschikt voor het zware leven op een vissersboot. Maar volhardend als ze is, mag ze op een dag toch mee op een longliner om kabeljauw te vangen. Als vrouw tussen mannen met messen en in overalls vol bloedspatten, moet ze bewijzen minstens zo goed te zijn als de anderen, en liefst nog beter. En dat doet ze. Na een tijdje willen bijna alle vissers met haar trouwen. Met een van hen, een zwijgzame beer van een vent, krijgt zij een korte relatie. Maar ze wil vooral blijven rondzwerven. Buiten zijn. En vissen.
De roman won 7 prijzen en wordt in 12 landen vertaald.
Juni 2017 – Cossee

handEen zachte hand” won Prix Goncourt 2016 en stond op de shortlist van zowel Prix Renaudot en Prix Interallié. De vertaalrechten zijn aan 32 landen verkocht. Myriam is moeder van twee kinderen en wil haar baan als advocaat hervatten. Ondanks de bezwaren van haar man gaat ze op zoek naar een nanny. Na een intensieve zoektocht vinden ze in Louise de perfecte oppas, die al snel de harten van de kinderen verovert en een vaste plek inneemt in het gezin. Louise nestelt zich steeds dieper in het huishouden, maar begint ook vreemde trekjes te vertonen. Het benauwt Myriam, maar ze sust haar gevoel van onbehagen. Als ze uiteindelijk doorheeft wat Louise drijft, is het te laat. Leïla Slimani groeide op in Frankrijk en studeerde politicologie en handelswetenschappen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s