Biografieën I

Ook deze zomer komen er weer een groot aantal biografieën uit. Als je zo naar de omslagen kijkt lijkt het alsof een biografie geen kleur mag bevatten.

SmithSally Bedell Smith komt (volgens de uitgeverij) met de eerste grote Charles-biografie in 20 jaar. In “Prins Charles; Een uitzonderlijk leven in de schaduw van de troon”  laat ze de ware Charles zien, met al zijn ambities en onzekerheden.  We worden meegenomen door zijn eenzame kinderjaren en moeilijke middelbareschooltijd.  Er wordt een ander licht geworpen op de dood van Diana, het huwelijk met Camilla en de voorbereidingen op de troon. Op basis van uitgebreid onderzoek en honderden exclusieve interviews schets Bedell Smith een veelzijdig beeld van een man wiens leven complexer, tragischer maar ook opwindender is dan we tot nu toe wisten.
Augustus 2017 – Nieuw Amsterdam

wilhelmIn september verschijnt van de Australische historicus, Christopher Clark, een biografie over Wilhelm II, “Wilhelm II, de laatste Duitse keizer“. Hij volgt de politieke carrière van keizer Wilhelm vanaf zijn jeugd via de Eerste Wereldoorlog en de ineenstorting van Duitsland in 1918 tot zijn dood in Huis Doorn. Hij stelt de vraag wat Wilhelms ware rol was in de gebeurtenissen die hebben geleid tot het uitbreken van de oorlog.
September 2017 – De Bezige Bij

gorbHoe werd een plattelandsjongen de grafdelver van het Sovjetsysteem, waarom liet het Kremlin Gorbatsjov begaan en hoe strandde de droom om Rusland te democratiseren? Voor het maken van  “Gorbatsjov, de man en zijn tijdperk” put William Taubman uit interviews met Gorbatsjov zelf en talloze voor- en tegenstanders van het Kremlin.
September 2017 – Hollands Diep

duitsEen Duits leven“, gebaseerd op de gelijknamige documentaire, gaat over Brunhilde Pomsel. Zij is de laatst overlevende getuige van het centrum van de macht in nazi-Duitsland. Tussen 1942 en 1945 was ze er zelf onderdeel van en werkte ze voor een van de grootste oorlogsmisdadigers ooit: Joseph Goebbels.  Pomsel (105) vertelt zonder terughoudendheid over de oorlogsjaren. Daarbij legt ze de schuldvraag over de gruweldaden van de nazi’s niet alleen bij anderen, maar ook bij zichzelf. Halverwege de documentaire en het boek stelt de auteur ons een hoogst actuele vraag: wat is onze verantwoordelijkheid in deze politiek turbulente tijd? En hoe groot is de kans dat de geschiedenis zich herhaalt, als we ons daar niet bewust van worden? Wat zou jij gedaan hebben? De film is genomineerd voor Europese Filmprijzen en inmiddels in 40 landen verkocht.
Juni 2017 – Xander Uitgeverij

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s