Opvallende literaire debuten (zomer)

Drie eerste publicaties van jonge auteurs.  Afkomstig uit drie verschillende landen, Kroatië, Bulgarije en Egypte.

mooistWie het mooist valt” gaat over de Joegoslavische burgeroorlog. In 1991 woont de tienjarige Ana Jurić in Zagreb. Wanneer in Joegoslavië de oorlog uitbreekt wordt haar idyllische jeugd ruw verstoord. Twintig jaar later woont en studeert ze in New York. Hoewel ze getracht heeft het verleden achter zich te laten, kan ze niet aan haar oorlogsherinneringen ontsnappen – ze heeft geheimen die ze zelfs voor haar geliefden verzwijgt. Achtervolgd door de gebeurtenissen die haar familie voor altijd hebben veranderd, besluit ze na tien jaar naar Kroatië terug te keren, in de hoop vrede te sluiten met de plek die ze ooit thuis noemde. Sara Novic groeide afwisselend op in Kroatië en de Verenigde Staten. Voor de lezers van Anthony Doerr en W.G. Sebald.
September 2017 – Meulenhoff Boekerij

Penkov_Ooievaarsberg_VP+rug_PB.inddEen jonge Bulgaarse migrant keert vanuit Amerika terug naar zijn geboorteland om op zoek te gaan naar zijn grootvader. Drie jaar eerder verbrak de grootvader plotseling elke vorm van contact met zijn familie. De jongen trekt naar het Strandjagebergte, op de grens tussen Bulgarije en Turkije. Een mysterieuze plek, waar zwarte ooievaars nesten bouwen in oude eikenbomen en waar elk voorjaar mannen en vrouwen, bezeten door christelijke heiligen, blootsvoets op kolen dansen. In deze bergen vindt de jongen zijn grootvader en wordt hij verliefd op een onbereikbaar moslimmeisje. Lang verzwegen gebeurtenissen komen aan het licht en oude conflicten worden nieuw leven ingeblazen. “Ooievaarsberg” is geschreven door de in Bulgarije geboren Miroslav Penkov. Op achttienjarige leeftijd verhuisde hij naar de Verenigde Staten.
Augustus 2017 – Bezige Bij

Een Amerikaanse oorlog plano def.inddOmar El Akkad schreef met “Een Amerikaanse oorlog” over een toekomst die beangstigend dichtbij komt. Louisiana, 2074. Sarat Chestnut is pas zes als de Tweede Amerikaanse Burgeroorlog uitbreekt in Amerika. Fossiele brandstoffen zijn verboden, Louisiana staat half onder water, en overal breken ziektes uit en zoemen stuurloze drones rond. Als haar vader wordt vermoord, gaan Sarat en haar familie gedwongen een vluchtelingenkamp in. Hier groeit Sarat op. Van een eigenzinnig kind verandert ze in een jong meisje vol woede. En dan ontmoet ze een mysterieuze man, die haar geschiedenislessen begint te geven. De gevolgen zijn niet te overzien. Omar El Akkad werd in Egypte geboren en verhuisde op latere leeftijd naar Canada. Hij heeft verschillende journalistieke prijzen gewonnen.
September 2017 – De Geus

Lees ook:

sebalddoerr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s